Volver al sitio

"La pesta borbònica és impune": les reaccions a la condemna de Valtonyc

Artistes, associacions i polítics responen a la ratificació de la sentència del Tribunal Suprem

 

fuente : fuente : https://www.ara.cat/cultura/borbonica-impune-reaccions-condemna-Valtonyc_0_1964803710.html

El Tribunal Suprem ha confirmat aquest dimarts els 3 anys i mig de presó per al raper de Sa Pobla Josep Miquel Àngel Arenas, Valtonyc, que ha estat condemnat pels delictes d'enaltiment del terrorisme, injúries greus a la Corona i calúmnies per les lletres de les seves cançons. La sentència ha despertat una allau de reaccions contràries per part d'artistes que han donat suport a Valtonyc i han rebutjat amb contundència la decisió del Suprem a través de les xarxes socials.

Entre els artistes que s'han pronunciat sobre la sentència hi ha el raper Pablo Hasel, que també ha sigut jutjat per les seves cançons i està acusat d' enaltiment del terrorisme i injúries a la Corona.

La indignación sin acción no sirve de nada. Que lo de Valtonyc, como tantos casos más, salga a las calles y se transforme en organización solidaria y revolucionaria, en militancia contra un régimen que viola todos los derechos y libertades fundamentales.

— Pablo Hasel (@PabloHasel) 20 de febrer de 2018

Per al president de l'Obra Cultural Balear, Jaume Mateu, la condemna al raper mallorquí Valtonyc és "una barbaritat". "Que una cançó et pugui costar més de 3 anys de presó és una ignomínia", assenyala Mateu a l'ARA. "Crec que aquesta sentència del Tribunal Suprem posa el llistó molt baix a la llibertat d'expressió". "A partir d'ara, què?", es demana el president de l'OCB; "Haurem d'anar alerta a tot el que diem per por de ser condemnats? Obrir la boca pot suposar una pena de presó molt alta", recalca Mateu. No obstant això, diu que "no ens podem deixar atemorir i hem de continuar lluitant per les llibertats que tants anys ens ha costat d'aconseguir".

Algunes organitzacions, com el PEN Català i l'Associació Catalana pels Drets Civils, també han criticat la sentència del Suprem.

Més per Mallorca ha qualificat la decisió del Suprem d'"innacceptable" i "injusta". El portaveu parlamentari de Més, David Abril, ha afirmat que "la sentència envia a presó un jove per les lletres de les seves cançons que podem no compartir, però que mai s'haurien d'utilitzar per part de ningú de manera interessada per anar contra el dret a la llibertat d'expressió". Segons el diputat, la sentència "s'emmarca en l'escalada de la por per part dels aparells de l'Estat i posa en entredit els fonaments de la democràcia i l'estat de dret". En paral·lel , algunes formacions i polítics han reaccionat a través de les xarxes socials a la ratificació de la sentència.

DI QUE PIENSAS SOBRE ESTA SITUACIÓN MÁS ABAJO , SI QUIERES